Hij komt

Uit het nieuws

IsraŽl in actie tegen ďFree Gaza MovementĒ

Strijdkrachten van de IsraŽlische marine hebben rond 2.00 uur in de nacht van zondag op maandag plaatselijke tijd de ďFree Gaza MovementĒ met in totaal zes schepen met anti-IsraŽl en pro-Hamas activisten onderschept. Het enteren van het vlaggenschip de Mavi Marmara volgde op een serie waarschuwingen van IsraŽlische kant aan de organisatie, al voordat ze de haven in Turkije verlieten. Het IDF stelde de bemanning van de leidende activisten voor de schepen naar de haven van Ashdod te begeleiden maar dat werd door de organisatoren afgewezen. IsraŽl had een paar dagen geleden al aangekondigd het konvooi te zullen stoppen indien men weigerde mee te werken. De activisten beloofden geen geweld te zullen gebruiken waarneer de schepen onderschept zouden worden, maar toen de militairen met een helikopter op het dek van de Mavi Marmara werden neergelaten, werden ze door de Ďvredelievendeí activisten aangevallen met messen, knuppels en metalen pijpen. Ook zouden ze onder vuur genomen zijn.
Een aantal van de activisten bleken alles behalve vreedzame bedoelingen te hebben want ze schreeuwden onder meer: "Khaybar Khaybar ya yahud, Jaish Muhammad saya'ud," wat betekend "Joden herinner je, Khyabar, het leger van Mohammed is terug" Deze kreet gaat terug tot een gebeurtenis in de 7e eeuw toen de Joodse bewoners van de plaats Khaybar door moslims werden afgeslacht. Een oproep dus tot genocide op het Joodse volk. De IsraŽlische krant Yediot Aharonot meldde dat sommige activisten van plan waren geweest een paar militairen te lynchen en dat ze dat nog net op tijd hadden weten te voorkomen. Volgens de Arabische media zouden de IsraŽlische troepen met schieten zijn begonnen maar dat wordt door de legerleiding met klem ontkend. Er zou sprake zijn van ca 10 doden onder de pro-Palestijnse activisten en verschillende gewonden. De gewonde IsraŽlische militairen en activisten zijn met helikopters naar ziekenhuizen in IsraŽl gebracht.
Het konvooi zou 10.000 ton aan goederen aan boord hebben gehad voor de Ďhongerendeí bevolking in Gaza. Het verhaal dat er gebrek is aan alles in Gaza correspondeert echter totaal niet met de werkelijkheid. De Joodse staat stuurt wekelijks ruim 500 vrachtwagens met humanitaire goederen naar Gaza. De organisatoren presenteren zich als verdedigers van mensenrechten wiens enige doel is om de bevolking van Gaza te helpen. Maar uit een verslag van de Inlichtingen- en Terrorism Information Center, blijkt dat zij samenwerken met radicale groepen die juist bekend staan als schenders van mensenrechten. Het ging de activisten dus bepaald niet alleen om het leveren van humanitaire hulp, maar ook om IsraŽl te provoceren in de hoop op een veroordeling van de internationale gemeenschap. Succes verzekert! Mark Regev, de IsraŽlische woordvoeder sprak van ďeen goedkope politieke stuntĒ. ďIndien de activisten echt geÔnteresseerd waren in het welzijn van de bevolking van Gaza, dan zouden ze de hulpgoederen hebben overgedragen via land, samen met de andere 15 duizend ton die elke week door IsraŽl wordt verzondenĒ.
Onderzoek van IsraŽl zal uitwijzen wat de anarchisten precies Gaza binnen wilden brengen. IsraŽlís enige doel is te voorkomen dat er nog meer wapens Gaza worden binnengesmokkeld bestemd voor de terreurbeweging Hamas. De schepen zijn naar de haven van Ashdod gebracht waar de lading zal worden geÔnspecteerd, en van daaruit doorgezonden naar Gaza.
De actie van IsraŽl leverde al snel een golf van commentaar op. Diverse Europese landen riepen de IsraŽlische ambassadeurs op het matje om opheldering. De Verenigde Staten eisen van IsraŽl een snel en duidelijk antwoord op wat er precies is gebeurt. Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de VN veroordeelde de actie, zoals hij alles van IsraŽl veroordeelt. De VN wil, net als de Europese Unie, dat er snel een onderzoek komt. In de Arabische en islamitische wereld nam de haat weer extreme vormen aan. Turkije (Togarma) heeft zijn ambassadeur uit IsraŽl teruggeroepen. De Veiligheidsraad van de VN komt vandaag nog in spoedzitting bijeen om zoals gebruikelijk IsraŽl weer aan de schandpaal te nagelen. Wordt vervolgd.