AARDBEVINGEN


Matteüs 24:7-9: 7 Want volk zal opstaan tegen volk, en koninkrijk tegen koninkrijk , en er zullen nu hier, dan daar, hongersnoden en aardbevingen zijn. 8 Doch dat alles is het begin der weeën.

Één van de voorspellingen uit de bergrede van Jezus betreft een toename in het aantal en hevigheid van aardbevingen (weeën). Dit kunt u ook regelmatig in het nieuws vernemen en de verwachting is dat binnen niet onafzienbare tijd het nieuws volledig beheerst zal gaan worden door deze en andere natuurrampen, precies zoals dat voorspeld is in het Nieuwe Testament. Let op dat er gesproken wordt over het 'begin der weeën'. Een andere duidelijk waarneembare indicatie dat het Koninkrijk van Jezus Christus nabij is.Meest recente aardbevingen bovenaan.


281200: Papoea Nieuw Guinea vandaag getroffen door een aardbeving met een kracht van 6,0 op de schaal van Richter. Geen nadere bijzonderheden beschikbaar. ( Bron: NEIC )

221200: Japan getroffen door aardbeving -- Een zware aardbeving met een voorlopige kracht van 6,2 heeft vandaag het noorden van Japan getroffen. Meer info op WENT

211200: De aardbevingen met een kracht van 6+ van de afgelopen 24 uur -- D'entrecasteauz Island Region (6,3 op de schaal van Richter), New Britain Region (Papoea Nieuw Guinea) (6,4) en één van 6,1 bij de Solomon eilanden. ( Bron: NEIC )WEER EEN AANTAL OPEENVOLGENDE ZWARE AARDBEVINGEN DE LAATSTE DAGEN.201200: Een aardbeving met een kracht van 6,3 op de schaal van Richter uit de kust van Centraal Chili . Geen nadere bijzonderheden beschikbaar. ( Bron: NEIC )

191200: Een aardbeving met een kracht van 6,4 op de schaal van Richter ten zuiden van de Mariana eilanden . Geen nadere bijzonderheden beschikbaar. ( Bron: NEIC )

181200: Een aardbeving met een kracht van 6,4 op de schaal van Richter bij deFiji eilanden . Geen nadere bijzonderheden beschikbaar. ( Bron: NEIC )

151200: 6 doden en vele gewonden bij aardbeving in Turkije -- Geschrokken inwoners sliepen in de openlucht nadat een zware aardbeving het midden van Turkije had getroffen. 6 mensen werden hierbij gedood, waarvan 5 tijdens gebed in een moskee. Ze werden gedood toen een minaret op de koepel van de moskee viel. De beving had een kracht van 5,8 op de schaal van Richter. Meer over deze laatste beving op deze engelstalige link.

121200: Een aardbeving met een kracht van 6,0 op de schaal van Richter ten zuiden van Panama . Geen nadere bijzonderheden beschikbaar. ( Bron: NEIC )

061200: Weer zware aardbeving (6,6 op de schaal van Richter) op Papoea Nieuw Guinea . Nog geen nadere bijzonderheden. ( Bron: NEIC ) Voor een engelstalige UPDATE volgt u deze link
061200: Turkmenistan vandaag getroffen door een krachtige aardbeving. De beving had een kracht van 7,2 op de schaal van Richter. Nog geen nadere bijzonderheden. ( Bron: NEIC )Voor een UPDATE en (engelstalig) nieuwsartikel volgt u deze link

291100: Meldingen van lichte schade na aardbeving in Alaska -- (AP) -- Een aardbeving met een voorlopige kracht van 5.9 heeft vandaag lichte schade aangericht en werd goed gevoeld van Anchorage tot Fairbanks. Meer op CNN

251100: Azerbeidjan getroffen door zware aardbeving -- MOSCOW (AP) - Een zware aardbeving heeft vandaag de hoofdstad van Azerbeidjan, Baku, getroffen. Volgens nieuwsberichten vluchtten de inwoners in paniek de straat op na de beving die verschillende seconden duurde. Er waren geen direkte berichten over doden of ingestortte gebouwen, maar de telefoonverbindingen in Baku waren verbroken en op beelden van de Turkse televisie konden ambulances worden gehoord. De beving had een kracht van 6,1 op de schaal van Richter.Meer

181100: Weer een zware aardbeving (of naschok) op Papoea Nieuw Guinea.-- Deze keer één met een kracht van 7,5 op de schaal van Richter. Nog geen nadere bijzonderheden. (Bron: NEIC) -- UPDATE EN NIEUWSARTIKEL -- Papoea Nieuw Guinea getroffen door 7,9 zware aardbeving -- The Associated Press -- PORT MORESBY, Papoea Nieuw Guinea. (AP) - Vandaag is Papoea Nieuw Guinea getroffen door een aardbeving met een kracht van 7,9 op de schaal van Richter -- Het is de derde keer in twee dagen dat de regio getroffen werd door een zware aardbeving -- maar volgens de autoriteiten waren er geen directe berichten over gewonden of schade. De aardbeving deed zich voor op zaterdag 7:01 a.m ( vrijdag 4 p.m EST) in de provincie New Britain op Papoea Nieuw Guinea. -- UPDATE 2 -- 5000 daklozen na zware 8.0 aardbeving op Papoea Nieuw Guinea. -- De laatste berichten geven aan dat 5000 mensen dakloos zijn geworden door de 8.0 zware beving en de daaropvolgende vloedgolf die Papoea Nieuw Guinea vorige week donderdag trof. De beving vernielde huizen op de 'New Ireland' eilanden, Bougainville en East New Britain. Veel van de traditionele met riet bedekte onderkomens werden met de grond gelijk gemaakt en weggespoeld door een 'tsunami' met in sommige kuststroken golven tot 3 meter. Tenminste twee doden in New Ireland en het laaggelegen eiland 'Duke of York' zijn nu bevestigd. Meer dan 3500 mensen aan de noordwest kust van Papoea Nieuw Guinea zijn nog maar kortgeleden (1997) omgekomen toen een grote vloedgolf de stad Aitapi trof. (Bron: WENT)

161100: Twee aardbevingen op Papoea Nieuw Guinea -- Twee enorme aardbevingen vanmiddag met een kracht van 8,0 en 7,7 op de schaal van Richter, net uit de kust van Papoea Nieuw Guinea in de Stille Oceaan, veroorzaakte een vloedgolf (de in die streken genoemde 'tsunami') die een supermarkt en andere gebouwen langs de kust beschadigde. De communicatieverbindingen met Rabaul en het nabijgelegen Kokopo werden kort onderbroken. Beide steden lagen in het gebied dat door de vloedgolf getroffen werd. De beide steden hebben bij elkaar ongeveer 10.000 inwoners. Bruce Alexander, beheerder van het Hamamas Hotel in Rabaul, zei dat de stad er bijna ongeschonden vanaf is gekomen. 'We hadden golven tot 1,5 meter maar op dit moment is het rustig geworden'. Meer op Weekend News Today.

141100: Japan getroffen door drie aardbevingen -- TOKYO (AP) - Vanochtend is Japans meest noordelijke eiland Hokkaide getroffen door een zware aardbeving, gevolgd door twee middelzware bevingen in andere delen van het land. Er waren geen berichten over schade of gewonden. De drie bevingen hadden een kracht van resp.5,9, 4,6 en 4,3.Volgens de 'Meteorological Agency' traden de bevingen onafhankelijk van elkaar op en was er geen vrees voor vloedgolven. ( Bron: AP)

081100: Het noorden van Colombia is vandaag getroffen door een krachtige aardbeving. Voorlopige berichten spreken over beperkte schade en geen slachtoffers. Volgens een woordvoerder van de 'National Seismological Institute' had de beving een kracht van 6,2 op de schaal van Richter en had in dichtbevolkt gebied zeer veel schade kunnen aanrichten. (Bron: WENT)

071100: Een aardbeving met een kracht van 6,8 op de schaal van Richter vandaag bij de Sandwich eilanden . Geen meldingen over schade of slachtoffers. ( Bron: NEIC )

011100: Nieuw Zeeland getroffen door aardbevingen van 6,2 en 4,9 -- Nieuw-Zeelands lager gelegen 'South Island' werd vandaag getroffen door twee aardbevingen. Een met een kracht van 6,2 op de schaal van Richter, ca. 80 km ten noordwesten van 'Te Anau' om 11:35 p.m., (2235 GMT), gevolgd door een naschok van 4,9 om 1:09 a.m. (2309 GMT). (Bron: WENT)

271000: Het kleine eiland Chichijima in Japan is afgelopen vrijdag getroffen door een aardbeving met een kracht van 6,3 op de schaal van Richter. Er waren echter geen meldingen over gewonden of schade als gevolg van de beving die diep, volgens het Japanse 'Meteorological Agency', 287 km beneden de zeebodem plaatsvond. (Bron : WENT)

251000: Indonesische hoofdstad getroffen door zware aardbeving. -- De hoofdstad van Indonesië, Jakarta, is vandaag getroffen door een aardbeving met een kracht 6,5 op de schaal van Richter. Tijdens de beving vluchtten mensen uit hoge kantoorgebouwen in paniek de straat op. Er zijn geen direkte berichten over gewonden of ernstige schade hoewel sommige mensen gewond raakten tijdens hun vlucht. Het epicentrum van de beving lag ongeveer 200 km ten zuidwesten van Jakarta. Een groot deel van de westelijke helft van het dichtbevolkte eiland Java werd getroffen door de beving die omstreeks 4:30 in de middag plaatsvond. Het is één van de zwaarste bevingen in twee jaar op Java en in andere delen van het land. Vandaag was het een gemeenschappelijke vrije dag in Indonesië en de meeste mensen waren thuis. Volgens sommige radioberichten waren er aanwijzingen dat er aanzienlijke schade was in de stad Pandeglang ten zuidwesten van Jakarta. (Bron: WENT) Opm. editor: de USGS (United States Geological Survey) registreerde de beving met een kracht van 6,8 op de schaal van Richter. Later meer updates.

101000: Aardbeving op Java vernielt 500 huizen -- Afgelopen dinsdag is het Indonesische eiland Java getroffen door een 5,2 zware aardbeving. Tenminste 30 mensen raakten gewond en 500 huizen werden door de beving, die net iets voor negen uur in de ochtend plaatsvond, vernield. Het persburau Antara meldde dat het epicentrum ca 8 km ten noorden van de stad Sukabumi en 56 km ten zuiden van Jakarta lag. Er werd gezegd dat de beving uitzonderling krachtig was in Puncak en Cipanas, twee plaatsen gelegen in een heuvelachtig gebied. (Bron: WENT)

091000: Indonesisch eiland getroffen door een onderzeese beving -- Een aardbeving met een kracht van 6,2 op de schaal van Richter heeft, naar net bekend is geworden, afgelopen zaterdagavond het eiland Sumba in het oosten van Indonesie getroffen maar er waren geen direkte meldingen over gewonden of schade. Het epicentrum lag ca 83 km ten zuidwesten van Sumba en vond plaats op een diepte van ongeveer 32 km onder de zeebodem in de Indische Oceaan. Het werd gevoeld in de stad Waikabubak op het eiland Sumba, ongeveer 1600 km ten oosten van de hoofdstad Jakarta.( Bron : WENT)

061000: Een krachtige aardbeving met 6,7 op de schaal van Richter heeft vandaag het westen van Honshu in Japan getroffen. Nog geen nadere bijzonderheden. ( Bron: NEIC ) --Update:-- (CNN) Japan getroffen door aardbeving. 22 gewonden gemeld.-- TOKYO, Japan-- Wolkenkrabbers die heen en weer bewogen, gebroken ramen en mensen die onderuit gingen, het gevolg van een zware aardbeving met een kracht van 7,3 in het westen van Japan vandaag. De Japanse televisie NHK network sprak over 22 gewonden waarvan de meest ernstigste gevallen mensen met botbreuken waren. Het persbureau Reuters meldde dat tenminste twee mensen levend werden begraven door modderstromen, veroorzaakt door de beving waarvan het epicentrum in de Japanse Zee tussen Yonago en Matsue, 1134 km ten westen van Tokyo, lag. Na de beving volgden er vele lichte naschokken. (Meer op cnn.com ) Update Zondag 8 Okt : Volgens de politie zijn bij deze beving 106 mensen gewond geraakt en 1700 gebouwen beschadigd waarbij zijn inbegrepen 70 gebouwen die totaal of gedeeltelijk zijn verwoest. Meer info op deze site

051000: De 'Mid-Atlantic Ridge' getroffen door een 6,1 zware aardbeving-- Weer een krachtige aardbeving. Deze keer was het een 6,1 zware beving in het noorden van de 'Mid-Atlantic Ridge'. (Bron: WENT)

041000: -- De Vanuatu eilanden getroffen door een 6,8 zware aardbeving.-- Een zware aardbeving met een kracht van 6,8 op de schaal van Richter heeft de Vanuatu eilanden getroffen. De Vanuatu eilanden liggen ten noordoosten van Australië. Nog geen bijzonderheden beschikbaar. (Bron: WENT)

--Het zuidoosten van de Caribische eilanden opgeschrikt door een 6,0 zware aardbeving -- Een zware aardbeving vandaag uit de kust ten noorden van Trinidad heeft vandaag het zuidoosten van de Caribische eilanden opgeschrikt. Volgens de 'Seismic Research Unit' van een universiteit in Trinidad had de beving een kracht van 6,0 op de schaal van Richter. Een dergelijk krachtige aardbeving kan in een groot gebied schade aanrichten. Het epicentrum lag in zee, 40 km ten noordwesten van de havenstad Spain, de hoofdstad van Trinidad, en werd in Trinidad, Tobago, Grenada, St Vincent en de Grenadines gevoeld. Volgens inwoners werd de beving gedurende 30 seconden gevoeld. (Bron: WENT)

-- Het noordoosten van Japan getroffen door zware aardbeving-- Afgelopen dinsdag omstreeks 1:13 pm lokale tijd is het noordoosten van Japan getroffen door een 5,8 zware aardbeving maar er waren geen directe meldingen over slachtoffers of schade. Het epicentrum van de beving lag uit de kust op geringe diepte onder de zeebodem. De beving werd gevoeld in vele gebieden in het noordoosten van Japan. Deze zware beving komt op een moment dat ook andere gebieden in Japan de afgelopen dagen door middelzware en zware aardbevingen getroffen werden. Verscheidene bevingen met een kracht van 5,0 tot 5,7 op de Ryukyu eilanden afgelopen maandag. Op dinsdag gevolgd door een 4,7 zware beving in het zuidoosten van Honshu. Net een uur daarna volgde een beving met een kracht van 5,8 aan de oostkust van Honshu. Het ziet er naar uit dat het daarginds nog steeds aan het broeien is. (Bron: WENT)

031000: Opeenvolgende aardbevingen op de Ryukyu eilanden.-- De Ryukyu eilanden in Japan zijn onlangs getroffen door een golf van aardbevingen: een 5,0, 5,5, 5,7 en een 5,1 zware aardbeving vlak achter elkaar. Japan is de laatste maanden door een ongewoon aantal aardbevingen getroffen, vele duizenden. Zoals de aardbevingen elkaar opvolgen zo worden ook steeds meer vulkanen actief. Wetenschappers zeggen dat dit toe te schrijven is aan de verplaatsing van een grote ondergrondse lavamassa. De inwoners van Japan zijn, naar men zegt, zeer zenuwachtig geworden van de ene na de andere aardbeving en vulkanen die weer actief worden. Wat gaat er hierna gebeuren? Alleen de tijd zal het leren. ( Bron: Weekend News Today WENT).

021000: Het zuidwesten van Tanzania (Africa) getroffen door een 6,6 zware aardbeving.-- Het zuidwesten van Tanzania is vandaag getroffen door een zware aardbeving en volgens de politie ontstonden er scheuren in huizen tot op 96 km afstand van het epicentrum. Volgens de USGS had de beving een voorlopige kracht van 6,6 op de schaal van Richter. Een beving met deze kracht kan zware schade in bewoond gebied veroorzaken, maar de Tanzanese aardbeving vond plaats in de dunbevolkte Rukwa regio met weinig infrastructuur. Het hoofd van de regionale politie zei dat de beving de inwoners om ongeveer 5:25 uit hun slaap opschrikten en velen hun huizen in allerijl verlieten. Het was een zware aardbeving die in de omgeving van Rukwa en daarbuiten te voelen was en scheuren in betonnen muren veroorzaakte tot in de regionale hoofdstad ca 96 km verderop. De bevolking in Rukwa bestaat voor het grootste gedeelte uit plattelandsboeren en vissers die in lemen hutten wonen. (Bron: Weekend News Today) -- Update: Afrikaanse aardbeving door de USGS opgewaardeerd tot een 6,8 -- Zes mensen raakten afgelopen maandagochtend gewond door een krachtige aardbeving in het zuidwesten van Tanzania. Ongeveer 150 huizen in een dorp aan de oevers van het Tanganyikameer werden zwaar beschadigd. De voorlopige kracht van de beving werd aanvankelijk vastgesteld op 6.6 maar is inmiddels door de USGS opgewaardeerd tot 6,8. Een dergelijke krachtige aardbeving is genoeg om aanzienlijke schade in dichtbevolkt gebied te veroorzaken maar de heuvelachtige landbouwgrond rond het meer was slechts dunbevolkt.

260900: De Tonga eilanden (ten oosten van Australie) getroffen door een aardbeving met een kracht van 6,5 op de schaal van Richter. Geen nadere bijzonderheden beschikbaar. ( Bron: NEIC )

220900: Het zuiden van Rusland getroffen door een aardbeving -- MAKHACHKALA, Rusland - Een aardbeving met een geschatte kracht van 6,0 op de schaal van Richter heeft vandaag de zuidrussische republiek Dagestan getroffen. Er werd melding gemaakt van lichte schade maar geen doden of gewonden. Volgens het Emergency Situations Ministry lag het epicentrum van de beving tussen twee afgelegen westelijke steden in de buurt van de grens met Chechnya. De beving werd gevoeld in de hoofdstad Makhachkala waar enige huizen werden beschadigd. Een aardbeving met een kracht van 6 kan grote schade veroorzaken. (Bron: Weekend News Today )

120900: Indonesië getroffen door een 6,1 zware aardbeving-- Vandaag heeft weer een zware aardbeving het zuidwesten van Sumatra, Indonesië getroffen. Afgelopen zondag waren er al verschillende middelzware aardbevingen, gevolgd door een 6,0 zware beving. Nu is Indonesië vandaag dus weer getroffen door een 6,1 zware beving. (Bron: Weekend News Today )

Het noordwesten van China vandaag getroffen door een 6,6 zware aardbeving--Vanochtend vroeg is Qinghai in China getroffen door een aardbeving met een kracht van 6,6 op de schaal van Richter. Het seismologische instituut in Qinghai stuurde een team naar het aardbevingsgebied en verwacht wordt dat ze woensdag met gegevens terug zullen komen over eventuele schade en slachtoffers. In Xining schudden de huizen hevig op hun grondvesten maar er zijn hier geen gebouwen ingestort. De beving werd gevolg door een naschok met een kracht van 5,2 op de schaal van Richter. (Bron: Weekend News Today)

Colombia getroffen door een 5,9 zware aardbeving.--Vandaag om 5:54 a.m. EDT/1054 GMT) is Colombia getroffen door een 5,9 zware aardbeving. Volgens het nationaal seismologisch instituut lag het epicentrum bij de stad Los Santos in het Andesgebergte in de noordoostelijke provincie Santander. De beving werd over een groot deel van het noorden en midden van Colombia gevoeld maar de potentieel dodelijk uitwerking werd beteugeld doordat het 150 meter onder de grond plaatsvond. (Bron: Weekend News Today )


Dat we niet de enige zijn die opmerken dat er de laatste tijd toch wel een groot aantal (zware) aardbevingen en andere natuurrampen zoals bijv. vulkaanuitbarstingen en overstromingen hier en daar plaatsvinden blijkt ook uit de volgende link: Prophecy and Current Events 9-14-2000


110900: Aardbevingen op de Filippijnen, Indonesië en meer--De volgende twee middelzware aardbevingen hebben de Filippijnen getroffen: één met een kracht van 5,6 op vrijdag, gevolgd door een 5,2 zware beving iets meer naar het noorden op zondag. Ook was er vrijdag een 5,8 zware beving in de Zuid Indische Oceaan. Verder waren er afgelopen zondag verscheidene bevingen in Indonesië: een 5,2 en 5,3, daarna gevolgd door een zwaardere beving met een kracht van 6,0. Tevens werd Nicaragua niet gespaard, ook hier een beving met een kracht van 5,3 op zondag. (bron: Weekend News Today)

100900: Taiwan vandaag getroffen door zware aardbeving.--TAIPEI, TAIWAN-- Een zware aardbeving met een voorlopige kracht van 6,2 heeft vandaag het oosten en midden van Taiwan getroffen en hierbij in bepaalde gebieden voor stroomuitval en beschadigde wegen gezorgd. Er waren geen directe meldingen over ingestortte gebouwen of doden. Meer op CNN.com.

030900: Napa County in Californie getroffen door een middelzware aardbeving. (CNN)--YOUNTVILLE, California (CNN) -- Volgens de website van de U.S Geological Survey is Napa County in het noorden van Californie zondagochtend getroffen door een aardbeving met een kracht van 5,2. De beving deed zich voor om 1:36 a.m PDT, ongeveer 5 km ten zuidwesten van Youtville en ca 10 km ten noordoosten van Sonoma. Deze regio ligt net ten noorden van het dicht bevolkte gebied in San Francisco - Oakland. Volgens politie commandant van Napa, Steve Geoghegan, is er geen schade van betekenis gemeld. Politie en mensen van openbare werken controleerden bruggen en dammen op schade. Enige gaslekken en breuken in hoofdwaterleidingen, gesprongen ruiten en andere lichtere schade werden er wel gemeld.
Meer informatie over deze verrassende aardbeving (er ligt daar zelfs geen bekende breuklijn) op onderstaande link:
Mother Nature's Surprise --Two Hospitalized After Quake Surprises Seismologists

010900: Aardbevingen, en meer aardbevingen--Naast de zware aardbevingen de laatste tijd gaan ook nog veel verschillende gebieden hand in hand voor wat betreft middelzware aardbevingen. Alleen al tussen gisteren en vanochtend werden de Filipijnen getroffen door een 5,6 en 5,2 zware aardbeving. Ook Alaska en de Aluetian eilanden hebben te kampen met vele aardbevingen in de buurt van 5,0 op de schaal van Richter. Samen met Carlsberg Ridge, Guatemala, Nicaragua, zuiden van Griekenland en ten zuiden van Paaseiland, zuiden van de Mariana eilanden (5,5), en de lijst gaat maar door. En ook zojuist binnengekomen is een aardbeving met een kracht van 6,0 op de schaal van Richter bij de Westkust van Noord Sumatra. Zoals de afgelopen week al gemeld zijn ook verschillende staten in Amerika getroffen door lichte tot middelzware bevingen. Vandaag een 3,2 in het zuiden van Nevada. Naast al deze aardbevingsgebieden moet u ook nog de ongeloofelijke hoeveelheid vulkanen optellen die juist in dit jaar allemaal tot leven komen en uitbarsten. Dit staat gelijk aan een heleboel druk onder de grond dat op de een of andere manier naar buiten moet komen. Japan, Taiwan en Indonesie kunnen dit de laatste tijd bevestigen! (Bron: Weekend News Today )

290800: Indonesië alweer getroffen door een zware aardbeving.-- Volgens seismologen heeft vandaag een andere aardbeving met een kracht van 6,4 de stad Ambon in het oosten van Indonesië getroffen waarbij inwoners in paniek hun huizen uitvluchtten. Dit was een paar uur nadat Indonesië en gebieden in de buurt van de Banda zee getroffen werden door 3 zware bevingen. Deze bevingen hadden een kracht van 5,7, 6,8 en 5,9. De 6,4 zware beving vond vijf minuten na middernacht plaats en had het epicentrum onder de Banda Zee, net 64 km ten zuidwesten van Ambon. Een andere 5,6 zware beving onder de Seram Zee, ca 88 km ten noordwesten van Ambon, vond een half uur later plaats. Indonesië ligt op een belangrijke breuklijn en doet de laatste tijd mee met vele andere gebieden in de wereld waar meer seismologische activiteit optreedt. (Bron: Weekend News Today).

280800: Indonesië vandaag getroffen door een 6,7 en 5,7 zware aardbeving! -- Na reeds door 3 onderzeese aardbevingen te zijn getroffen werd duidelijk druk opgebouwd voor de zware aardbevingen van vandaag. Seram in Indonesië werd getroffen door een 6,7 zware aardbeving, kort daarop volgde een beving met een kracht van 5,9. Houdt u gereed voor een update. (Bron: Weekend News Today)

230800: Turkije-- Een aardbeving met een kracht van 4,3 op de schaal van Richter heeft circa 50 gebouwen beschadigd in Beypazari, een kleine stad gelegen op 70 km ten noordwesten van Ankara. (Bron: Telegraaf)

160800: TOKYO - Een aardbeving met een voorlopige kracht van 5,9 op de schaal van Richter heeft vanochtend het noorden van Japan getroffen terwijl vele lichtere bevingen ook nog doorgaan op de eilanden bij Tokyo. De beving in het Noorden van Japan deed zich ongeveer 9 km beneden de zeebodem voor.(Bron: Weekend News Today)


Vulkanische uitbarstingen/aardbevingen gaan door in Japan. Dagelijkse uitbarstingen, aardbevingen werken in Japan op de zenuwen. Leest u verder in dit (engelstalige) nieuwsbericht van 11 augustus 2000

150800: Een aardbeving met een kracht van 6,7 op de schaal van Richter heeft vandaag de Kermadec eilanden (bij Nieuw Zeeland) getroffen. ( Bron: NEIC )

090800: Update aardbevingen: 07 Aug-- Banda Sea (6,4)-- 09 Aug--Vanuatu Islands (6,4), één in Michoacan Mexico (6,4) en één bij de Fiji eilanden. (6,3 op de schaal van Richter). ( Bron: NEIC )

060800: Een aardbeving met een kracht van 7,2 op de schaal van Richter heeft vandaag de Bonin eilanden bij Japan getroffen. Nog geen nadere bijzonderheden. ( Bron: NEIC )-- Update: TOKYO (AP) - Een tamelijk zware aardbeving met een voorlopige kracht van 7,3 op de schaal van Richter heeft volgens de Central Meteorological Agency zondag een aantal kleine eilanden in het zuiden van Japan getroffen en hierbij hoge gebouwen in Tokyo heen en weer doen schudden. Er waren geen direkte berichten over schade of slachtoffers. De beving was sterk genoeg om vazen omver te werpen op het eiland Chichijima, ca 280 km ten zuiden van Torishima. Een aardbeving met een kracht van 7.3 op de schaal van Richter kan zware schade aanrichten in bewoonde gebieden.Torishima ligt zo'n 370 km ten zuiden van de Izu eilanden, welke getroffen zijn door duizenden bevingen sinds een vulkaan op het eiland in juni begonnen is met as en stoom uit te stoten.

040800: Het eiland Sakhalin in Rusland is vandaag getroffen door een aardbeving met een kracht van 7,0 op de schaal van Richter. (Nog) geen nadere bijzonderheden. ( Bron: NEIC ). Update: CNN---Eiland in het Oosten van Rusland getroffen door zware aardbeving.-- 5 Augustus, 2000 Web posted at: 8:43 AM HKT (0043 GMT) WASHINGTON (AP) --Volgens het Geological Survey heeft een zware aardbeving vandaag het eiland Sakholin aan de Ooskust van Siberië getroffen. Er zijn geen direkte berichten over schade of gewonden maar woordvoerster Trudi Harlow zei dat de beving schade veroorzaakt zou kunen hebben gezien de kracht van de beving. Het epicentrum van de beving, welke een voorlopige kracht had van 7,0 op de schaal van Richter, lag ca 1480 km ten Noorden van Tokyo. In 1995 was er ook een aardbeving met een kracht van 7,5 op de schaal van Richter waarbij 2000 mensen werden gedood en grote schade werd aangericht. Volgens Harlow was deze laatste beving minder krachtig voor wat betreft de vrijgekomen energie.

030800: Een aardbeving met een kracht van 6,8 op de schaal van Richter heeft vandaag de Santa Cruz eilanden getroffen. (Nog) geen nadere bijzonderheden beschikbaar. ( Bron: NEIC )

160700: Taiwan, Filippijnen getroffen door zware aardbeving-- Tenminste 6 mensen zijn afgelopen zondag op de Filippijnse Batanes eilanden gewond geraakt bij een 7,0 zware aardbeving. De beving vond plaats tussen het noorden van de Filippijnen en de zuidkust van Taiwan. Volgens een Taiwanese seismoloog werd de beving over het hele eiland gevoeld. De beving werd gevolgd door vijf zware naschokken, maar er werden geen waarschuwingen voor een eventuele vloedgolf uitgegeven. Voorafgaande aan de zware beving van zondag was er een serie van vijf bevingen die afgelopen vrijdag het oosten van Taiwan trof. Het epicentrum van de bevingen, waaronder één van 5,7, lag in de stad Hualien aan de oostkust. Door deze seismologische activiteit vreesde men al voor een nog zwaardere aardbeving. (Bron: Earth Alert)

150700: Japanse eilanden getroffen door aardbeving; vulkaan spuwt as uit--TOKYO-(AP)-- Een krachtige aardbeving heeft vandaag een eilandengroep voor de kust bij Tokyo getroffen. Ook spuwde een vulkaan as uit en veroorzaakte seismologische activiteit welke gebouwen beschadigde en waardoor honderden mensen werden gedwongen om hun huizen te verlaten. Acht mensen raakten tijdens deze evacuatie gewond. Volgens een plaatselijke beambte zijn van verschillende huizen de muren door deze 6,2 zware aardbeving ingestort en op het eiland Niijima, zo'n 170 km ten zuiden van de hoofdstad, werd de stroomvoorziening afgesneden. Volgens de politie werden tenminste 21 huizen beschadigd, waterleidingen gebroken en ontstonden er scheuren in wegen. Meer hierover op CNN.com CNN.com

110700: Aardbeving treft het eiland Kodiak . PALMER, ALASKA (AP) - Volgens het "Alaska Tsunami Warning Center" heeft een aardbeving met een kracht van 6,5 op de schaal van Richter maandagavond het eiland Kodiak getroffen. Hierbij werd een kustwachtstation licht beschadigd. Het epicentrum van de beving lag bij het dorp Karluk aan de westkust van het eiland. Het werd licht gevoeld in Anchorage. ca 430 km daar vandaan. Er zijn geen berichten over gewonden. Ook de gevreesde Tsunami (vloedgolf) bleeft uit.

070700: Aardbeving treft Nicaragua -- Een krachtige aardbeving heeft afgelopen donderdag de westkust van Nicaragua getroffen. Hierbij zijn drie mensen omgekomen en enkele gebouwen ingestort. Volgens de British Broadcasting Corporation zijn verschillende mensen hierbij gewond geraakt. De U.S. Geological Survey registreerde een kracht van 5,1 op de schaal van Richter en zei dat het epicentrum uit de kust nabij de Laguna de Apoyo lag, zo'n 60 km ten zuidoosten van de hoofdstad Nicaragua. Volgens de BBC werd de beving over het hele land gevoeld en volgens de staatsradio vluchten duizenden mensen na de beving de straat op. (Bron: Harpazo News)
Aardbeving treft Istanbul, 34 gewonden --ANKARA, Turkije-- Een vrouw is door een hartaanval om het leven gekomen en 34 mensen licht gewond geraakt doordat ze in paniek van balkons en uit ramen sprongen toen een aardbeving met een kracht van 4,2 op de schaal van Richter de grootste stad van Turkije opschrikte. Een in Istanbul gevestigd seismologisch instituut zei dat het epicentrum van de beving op eilanden in de Marmara zee lag, meer dan 30 km ten zuiden van Istanbul. Volgens experts was de lichte aardbeving niet gerelateerd aan de twee zware aardbevingen van vorig jaar waarbij bijna 20.000 mensen om het leven kwamen. Volgens Turkse officials is er geen schade aan gebouwen. Copyright XINHUA NEWS AGENCY.

020700: TOKYO (AP) - Zware naschokken van de krachtige aardbeving die een paar Japanse eilanden afgelopen zaterdag getroffen heeft en waarbij één persoon om het leven is gekomen, wegen zijn ontwricht en een heiligdom vernield gaan volgens officials waarschijnlijk nog een week door. Volgens Hiroyoshi Shimizu, een beambte op het eiland Kozushima, werden ongeveer 100 mensen die nabij een klif op dit eiland wonen geëvacueerd daar er meer dan 1000 naschokken werden geregistreerd sinds de 6,4 zware aardbeving van zaterdag. Hij zei verder dat de beving wegen op zes verschillende plaatsen heeft vernield, meer dan 10 huizen heeft beschadigd en 100 grafstenen op dit eiland, 140 km ten zuiden van Tokyo, werden vernield. Volgens het seismologisch instituut van de overheid hadden de zwaarste naschokken een kracht van 4,5 en 4,9 op de schaal van Richter en voorspelde dat er nog meer krachtige aardbevingen op de eilanden gaan komen. De aardbeving van afgelopen zaterdag trof de Izu eilanden met de grootste impact op Niijima en Kozushima, een eiland met ca. 2300 mensen. Een 34 jarige automobilist werd getroffen door vallende stenen en overleed even later in een ziekenhuis. Ook werd Miyakejima getroffen ten zuidoosten van Kozushima waar geëvacueerde inwoners net weer naar huis mochten nadat het gevaar voor een vulkaanuitbarsting was geweken. (Bron: Koenig's International News)

210600: Weer een krachtige aardbeving (6,6 op de schaal van Richter) op IJsland !!!! (Nog) geen nadere bijzonderheden beschikbaar. ( Bron: NEIC )--Update:-- Het westen van IJsland getroffen door een zware aardbeving. REYKJAVIK (Reuters) - Een zware aardbeving heeft in de vroege ochtend van woensdag IJsland opnieuw getroffen, vier dagen nadat een eerdere aardbeving al op grote schaal schade had aangericht aan gebouwen. De nationale radio citeerde het geologische hoofdkwartier dat deze nieuwe aardbeving een kracht had van tenminste 6,0 op de schaal van Richter. De precieze kracht was nog niet direct beschikbaar. De beving werd over de gehele lengte aan de westelijke kant van het Noord Atlantische eiland gevoeld. Gebouwen schudden heen en weer in de hoofdstad Reykjavik en in andere steden en dorpen maar er waren geen directe berichten over schade of slachtoffers.Volgens inwoners vluchtten de mensen hun huizen uit kort voor 1 uur in de ochtend.En volgens de radio werd op sommige eilanden in de buurt en het westelijke vasteland de stroom- en watervoorziening onderbroken. De kustwacht riep mensen op om uit de buurt van wegen en bruggen te blijven. Een aardbeving met een kracht van 6,6 op de schaal van Richter, welke IJsland afgelopen zaterdag trof, veroorzaakte op grote schaal schade aan huizen en de infrastructuur, hoewel er geen berichten zijn over doden of ernstig gewonden. Het was de zwaarste aardbeving die IJsland trof sinds 1912.

180600: Een aardbeving vandaag in de Zuid Indische Oceaan met een kracht van 7,5 op de schaal van Richter. (Nog) geen nadere bijzonderheden. ( Bron: NEIC )---Update: Weekend News Today-- Een aardbeving met een kracht van 7,5 op de schaal van Richter heeft volgens metingen van het US Geological Survey de Indische Oceaan bij de Cocos eilanden getroffen.De beving deed zich omstreeks 2114 lokale tijd (1444 GMT) voor, zo'n 175 km ten zuidoosten van de eilanden die tot Australisch grondgebied behoren. Volgens Sergeant Steve Lane van de federale politie op het eiland werd de beving goed gevoeld maar heeft geen schade aangericht aan gebouwen. Zowel de Hong Kong Observatory en de U.S. Geological Survey geven de beving een kracht van 7,5 op de schaal van Richter, de zwaarste aardbeving ooit gemeten in dat deel van de Indische Oceaan.

170600: IJsland getroffen door een zware aardbeving met een kracht van 6,6 op de schaal van Richter. (Nog) geen nadere bijzonderheden beschikbaar. ( Bron: NEIC ) --- UPDATE:--- REYKJAVIK, Iceland (AP) - Een krachtige aardbeving heeft zaterdag het zuiden van IJsland getroffen en verschillende huizen beschadigd in een dorp dat nabij het epicentrum lag. Volgens de U.S. Geological Survey in Washington D.C. had de beving een kracht van 6,6 op de schaal van Richter.Dit zou het de zwaarste beving maken sinds 6 mei 1912. Volgens het IJslandse meteorologische instituut had de beving een kracht van 5,7 hoewel de gegevens nog niet volledig zijn geanalyseerd.Wetenschappers op het kleine Scandinavische eiland zeiden dat de plaats van de aardbeving ca. 8 km ten zuiden lag van Arnes, een kleine gemeenschap in de buurt van Hella; een dorp ten zuiden van de hoofdstad Reykjavik. Sommige huizen bij het epicentrum werden zwaar beschadigd en waren niet langer bewoonbaar. Ook werd de stroom op diverse plaatsen uitgeschakeld maar werd snel hersteld.Drie bruggen werden gesloten i.v.m met evaluatie van eventuele schade maar zijn inmiddels weer opengesteld.Er zijn geen berichten over gewonden.

160600: Een aardbeving met een kracht van 6,4 op de schaal van Richter heeft vandaag de grens tussen Chili en Argentinië getroffen. Geen nadere bijzonderheden. ( Bron: NEIC ) . Update: CNN-- Chili getroffen door aardbeving; stroomuitval op een paar plaatsen maar geen grote schade. SANTIAGO, Chile (Reuters) -- Een middelzware tot zware aardbeving heeft vrijdag vroeg Centraal Chili getroffen. Hierbij viel in tenminste 3 sectoren van de hoofdstad Santiago de stroom uit en veroorzaakte op grote schaal angst, maar er zijn geen directe berichten over schade of doden. De beving, die zich even voor 4 a.m lokale tijd voordeed, duurde tussen de 30 en 40 seconden en had volgens Chili's National Emergency Office (Onami) een kracht van 6.0. De U.S. Geological Survey registreerde een kracht van 6,4 op de schaal van Richter. Officials bij Onami lieten Reuters weten dat de beving over een groot gebied in Centraal Chili werd gevoeld. Hoofd van Onami Alberto Maturana zei dat het epicentrum 60 km ten zuidoosten van Santiago lag in een uitloper van het Andes gebergte. Maturana zei verder dat er geen directe berichten waren over schade of slachtoffers, hoewel er in verschillende sectoren van de hoofdstad- waar 5 miljoen mensen wonen--telefoonverbindingen uitvielen. (Bron: CNN)

100600: MEER DAN 20 GEWONDEN BIJ AARDBEVING IN TAIWAN- Meer dan 20 mensen werden gewond toen zaterdag een aardbeving met een voorlopige kracht van 6,7 op de schaal van Richter een grootendeels onbewoond berggebied trof, zo'n 300 km ten noorden van Taipei. Volgens the Central Weather Bureau deed de aardbeving zich voor om 2.23 a.m (1823 GMT) en werd over het hele eiland gevoeld. (Bron: CNN) Update: Twee mensen zijn door een hartaanval om het leven gekomen en 36 gewond geraakt tijdens deze zware aardbeving.


Gezien de vele (zware) aardbevingen de laatste tijd is de onderstaande link interessant.
Solar activity and earthquake update


070600: Opnieuw een naschok (6,6 op de schaal van Richter) van de zware aardbeving van afgelopen zondag in Indonesie. Geen verdere bijzonderheden beschikbaar. Update: Dit was geen naschok, maar een nieuwe aardbeving. Het epicentrum van deze nieuwe beving lag 200 km ten Zuidoosten van Bengkulu. Andere vrij recente aardbevingen in Azië: Japan en Myanmar met resp een kracht van 4,9 en 6,6 op de schaal Richter) (Bron: NEIC,CNN)

040600: Indonesië getroffen door zware aardbeving - Volgens het U.S Geological Survey heeft vandaag een zware aardbeving met het epicentrum voor de kust van Sumatra Indonesië getroffen en werd gevoeld tot in de hoofdstad Jakarta. Het epicentrum van deze 7,9 zware aardbeving lag 112 km buiten de kust van Bengkulu, Sumatra of 536 km van de hoofdstad Jakarta.(bron: CNN) -Update: Bijna 100 mensen zijn om het leven gekomen bij deze zeer zware aardbeving. Het zwaarst getroffen werd de stad Bengkulu. De beving werd 11 minuten later gevolgd door een krachtige naschok met een kracht van 6,8 op de schaal van Richter. Meer dan 50 kleinere naschokken hebben op grote schaal voor telefoon- en stroomuitval gezorgd. Reddingsoperaties in de vroege ochtend van maandag werden belemmerd door deze naschokken en uitval van elektriciteit en telefoon. Duizenden mensen zijn hun huis uitgevlucht tijdens deze naschokken. Volgens een politieagent zijn er weinig details bekend over de uitwerking van de beving omdat de meeste communicatie in de provincie is weggevallen. En het leger heeft inmiddels reddingsteams naar de verschillende getroffen gebieden gestuurd. Ondertussen hebben getuigen gemeld dat lokale ziekenhuizen overspoeld worden door gewonden en moeite hebben om deze stroom te verwerken vanwege te weinig personeel en medische voorzieningen.

120500: Een aardbeving met een kracht van 7,0 op de schaal van Richter heeft vandaag het Noorden van Argentinië getroffen, alsmede ook de Chileense Atacama woestijn waar belangrijke mijnmaatschappijen actief zijn. Volgens de autoriteiten is tenminste één persoon om het leven gekomen en zijn stroom- en telefoonverbindingen door de beving uitgevallen. (bron: Weekend News Today).

040500: Een aardbeving met een kracht van 6,5 op de schaal van Richter heeft vandaag delen van Centraal Indonesië getroffen. Hierbij werden tenminste 5 mensen gedood en honderden huizen zijn ingestort. Het epicentrum van de beving lag, volgens 'the Meteorology and Geophysics Agency', onder de Maluku zee, 100 km van het eiland Peleng, ca. 1550 km ten noordoosten van Jakarta. De officiële Antara news agency meldde dat de beving een vloedgolf veroorzaakte waarbij honderden huizen in dorpen langs het oostelijke punt van Sulawesi en andere kleinere eilanden werden verwoest.(bron: Weekend News Today)

280300: Een zware aardbeving met een kracht van 7,7 op de schaal van Richter heeft vandaag de vulkaaneilanden bij Japan getroffen. Vanwege de grote diepte van deze eerste zware aardbeving van het jaar zijn er geen schade of slachtoffers. ( Bron: NEIC )

030300: Twee aardbevingen vandaag met een kracht van resp. 6,8 en 6,7 in resp. de Banda zee en één op Papoea Nieuw Guinea .Geen nadere bijzonderheden. ( Bron: NEIC )

140100: Bij twee aardbevingen in het zuidwesten van China zijn tenminste 3 mensen gedood en 34 gewond geraakt. Circa 400 huizen zijn ingestort.De bevingen hadden een kracht van resp 5,9 en 6,5 op de schaal van Richter.De elektriciteit in het getroffen gebied is t.g.v van de beving uitgevallen en er wordt melding gemaakt van tenminste tien naschokken in hetzelfde gebied. (bron: Weekend News Today). Eerder deze week werd het noorden van China getroffen door een 5,1 zware aardbeving.

080100: Drie aardbevingen vandaag met een kracht boven 6,0 op de schaal van Richter: Één van 6,4 bij de Solomon eilanden en één van 6,3 in het noorden van Chili , en één (7,1) bij de Tonga eilanden. Geen nadere bijzonderheden. ( Bron: NEIC )
Voor een actueel overzicht van recente aardbevingen kunt u deze link volgen naar de 'National Earthquake Information Center (NEIC)' van de 'U. S. Geological Survey. (USGS)'http://home.wanadoo.nl/henryv/index.htm

NAAR HOOFDPAGINA